Abstract (resumen)

 

A theme that has captioned the interest in developmental literature has been how categories organise themselves in hierarchical systems and their denomination through lexical items. Among the hierarchical systems in which categories are structured, the basic level (BL) of categorisation has a privileged status, a fact that is known as superiority of the basic level.

 

Even though it is assumed that categories in the BL tend to be stable and consistent enough among cultures and individuals, there is some evidence that there are factors that could affect their superiority (Lin, Murphy and Shoben, 1997). One of these factors refers to the quantity of knowledge and experience (level of expertise) that subjects have about the domain in which this categorisation occurs. Different levels of knowledge of a particular category may provoke different hierarchical-conceptual representations of it.

 

The objective of this work is to try to test this aspect. Therefore, we examined, through a category definition task (list of attributes), the knowledge about the superordinate category “vegetables” and 3 BL categories related to this category, in rural and urban children, ages 5, 10 and 14.

 

Our hypothesis was that this category would be very relevant to rural children due to the high economic dependency their families have on these products, understanding that, in a particular culture, the relevancy of certain categories is associated with the knowledge subjects have about them (Dougherty, 1979).

 

Results confirm our hypothesis showing that the level of subjects’ knowledge about categories result in different taxonomic structures. Therefore, the determination of the BL would not be prefixed but different subjects and cultures can establish the level in different places of the taxonomy.

 

 

Resumen

Título: Incidencia del grado de conocimiento de los sujetos en la estructura jerárquica de las categorías semánticas.

Un tema que ha acaparado bastante atención en la literatura evolutiva es cómo logran organizarse las categorías en sistemas jerárquicos, así como su denominación mediante ítems léxicos. Dentro de los sistemas jerárquicos en que se estructuran las categorías, el nivel básico (NB) de categorización muestra un estatus privilegiado, un fenómeno que es conocido como superioridad del nivel básico.

 

Aunque se suele asumir que las categorías del NB tienden a ser estables y bastante consistentes entre culturas, hay evidencia de que algunos factores pueden afectar a su superioridad (Lin, Murphy y Shoben, 1997). Uno de esos factores hace referencia a la cantidad de conocimiento y experiencia (grado de experticidad) que tienen los sujetos sobre el dominio en que se produce la categorización. Distintos grados de conocimiento sobre una categoría pueden provocar diferentes representaciones jerárquico-conceptuales de la misma.

 

El presente trabajo se dirige a comprobar este aspecto. Para ello, examinamos, mediante una tarea de definición de categorías (listado de atributos), el conocimiento de niños rurales y urbanos pertenecientes a 3 grupos de edad (5, 10 y 14 años) de la categoría supraordenada “verduras” y 3 categorías de NB. pertenecientes a ella. Nuestro supuesto era que esta categoría podría resultar altamente relevante para los sujetos rurales, dada la gran dependencia económica de sus familias respecto a los productos hortícolas entendiendo que la relevancia para una determinada cultura de ciertas categorías incide en el grado de conocimiento que los sujetos tienen de las mismas (Dougherty, 1979).

 

Los resultados apoyan nuestra hipótesis, mostrando que el grado de conocimiento que los sujetos tienen de las categorías provoca distintas estructuras taxonómicas. De este modo, la determinación del NB no sería algo fijado de antemano, sino que distintos sujetos y culturas pueden establecer dicho nivel en diferentes lugares de la taxonomía.